14 jaanuar 2012

Võlakriis 2. nädalal

9. kuni 15. jaanuaril 2012

Nädal ei alganudki eriti närviliselt. Närvilised olid signaalid vaid Ungari ja Kreeka abikõnelustelt.

Euroopa Keskpanga (EKP) detsembris antud suur likviidsussüst (LTRO) on oma mõju avaldamas: enamuse probleemsete Euroopa riikide võlakirjade tootlused vähenesid neljapäeva õhtuni. Massimeedias oli neljapäeva õhtul populaarne juba arutelu, kuidas investeerimine nende riikide võlakirjadesse võiks mõistlik olla.

Reedel tuli siis kõiki maa peale tagasi toov "pommuudis", mis tegelikult oli teada juba ammu: enne USA börsipäeva algust levis info, et päeva lõpus alandab S&P paljude Euroopa riikide reitinguid. Prantsusmaa rahandusministeeriumi ametnik kinnitas, et neile teadaolevalt on üks nendest riikidest ka Prantsusmaa.

Peale USA börsipäeva lõppu tuli välja siis ka uudis ise. Peale seda on Euroopasse jäänud vaid 4 tippreitinguga (AAA) riiki: Luksemburg, Holland, Saksamaa ja Soome. Meie valitsus võib hõisata, sest ka meie reiting jäi samaks.

Mida siis reitingute alandamine endaga kaasa toob? See loob suuremaid pingeid nende riikide (sh. ka Prantsusmaa) kulutuste rahastamisel. Prantsusmaa reitingu alandamine muudab tõenäoliseks ka EFSF-i reitingu alandamise ja üldse selle institutsiooni usaldusväärsuse. Kui poliitikud oleks mõistlikud, siis nad teeksid sellest lõpuks oma järeldused. Tõenäolisem on aga, et vähenenud usaldusväärsust püütakse uuesti tõsta garantiide suurendamisega vms.




NÄDALA VIITED:
S&P (Standard & Poors) riikide reitingud
WSJ reitingute alandamisest

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar