13 märts 2012

Võlakriis 10. nädalal

5. kuni 11. märts 2012

Eelmise nädala lõpu Hispaania eelarve puudujäägi "plaani" ühepoolne muutmine leiab teravat vastukaja. Sakslased ütlevad asju otse välja. Jutt selle kohta Talouselämäs.

Soomes püüab selgust saada Perussuomalaiste juht Timo Soini. Tema blogis võib Soome saadud tagatiste teemal lausa järjejutu moodi postitusi lugeda. See teema on piisavalt segane, kuid tundub, et poliitikud petavad rahvast. Nagu öeldakse: "Kus suitsu, seal tuld!"

Arvopaperi kirjutab Goldman Sachsi poolt Kreeka võlgnevuse varjamisele kaasaaitamisest. Juttu on nii panga poolt teenitud kasumist, kui ka sellest, et aidati veel teistki riiki.

Arvopaperi kirjutab ka, et Saksa riigipanga bilansis on meeletu risk, mis võib realiseeruda juhul, kui võlgnikriigid eurotsoonist lahkuvad. Meie ajakirjandus võiks ka teha uuriva artikli, mis aalüüsiks sarnast riski meie keskpanga poolt vaadatuna.
Saksamaa "Bild" ostis ka väikese koguse Kreeka võlakirju, öeldes ette, et ta nendega vahetusprotsessis ei osale. Sellises olukorras on ilmselt veel ka palju reaalseid investoreid, kes pole allunud survele võlakirju vahetada. Sellest teemast võib veel palju vaidlusi tekkida.


Reedel natuke enne USA börside sulgumist tuli välja ISDA otsus, mis ütles, et Kreekas on toimunud credit event. See tähendab, et krediidikindlustuse võlakirjad CDS-d kuuluvad väljamaksmisele. Selle tingimuse vältimise soov oli üks põhjus, miks Euroopa poliitikud kogu seda viimaste aastate lollust on teinud.

NYTimes kirjutab, et järgmine kord Kreeka enam sellist lahendust kasutada ei saa. See tuleneb sellest, et seekord jäeti erainvestoritele lihtsalt suur osa rahast maksmata. Praegusel hetkel moodustavad aga valdava osa võlakirjade omanikest teiste Euroopa riikide maskumaksjad kas siis abifondide, riigipankade või IMF-i kaudu. Nende võlgade mahakirjutamine oleks juba poliitiliselt valulikum. Aga kas see seepärast tegemata jääb?

NÄDALA VIITED:

Talouselämä: Kolm graafikut, mis näitavad, kui palju eri riikide pangad on võtnud raha EKP-st või hoiavad seal üleöö-hoiustel

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar