17 juuni 2012

Võlakriis 22. ja 23. nädalal

28. mai kuni 10. juuni 2012

28. mail kirjutab Bloomberg, et säästmise toetajad koguvad Kreekas toetust. Samas juttu Hispaania pankade aktsiate hindade kukkumisest.
Business Insider kirjutab, et Citi hinnangul vajab Hispaania 30 miljardit eurot panganduse stabiliseerimiseks. Siin viidatud raport viiski pankade aktsiad kukkumisele.
Paar päeva hiljem lükkas EKP tagasi Hispaania valitsuse pankade rekapitaliseerimise plaani.
31. mail kirjutab Talouselämä, et Saksa lükkab tagasi Euroopa Komisjoni mõtted pankade kapitaliseerimisest stabiilsusfondide rahaga. Ka Soome on selle idee vastu. Stabiilsusfondi reeglid keelavad seda. Samas "Saksa blokk" on kaldumas järjest enam vähemusse.
Samal ajal, kui meil arutab Riigikohus õiguskantsleri üles tõstetud küsimust ESM-i põhiseaduslikkusest, lähtuvalt otsustusprotsessist, on Soomes üleval arutelu, et fondis peavad maksejõulised enda kanda võtma maksevõimetute osa sissemakses. Samas maksejõuliste arv järjest väheneb. Talouselämä sellest.
CNBC kirjutab, kuidas regulaatorid sunnivad panku ostma riikide võlakirju. Hispaania pangad ostsid 90 miljardi euro ja Itaalia pangad 86 miljardi euro eest oma riikide võlakirju vahemikus november kuni märts. Pangad ei pea arvestama riigivõlakirju kapitalinõuete täitmise arvestamisel. Loomulikult on see suurenev risk - kui satub raskustesse riik, siis ka tema pangad, samas riik ei suuda neid panku enam kuidagi aidata.
Bloomberg kirjutab ka, kuidas Berlusconi ütleb otse välja: Kui EKP raha ei trüki, siis nemad ütlevad "Ciao!". Ja see pole paljas jutt - tema juhitud parteil on kõige rohkem kohti Itaalia parlamendis.
Nädala lõpus kutsus Obama üles ühiseid meetmeid võtma, et turge rahustada. Merkel lükkas tagasi idee ühisest laenust.
Talouselämä toob ära graafikud, mis näitavad, kui suures hädas Itaalia on. Originaalinfo on pärit J.P.Morgani turuülevaatest.
EPL kirjutab, et ka Küpros vaatab päästefondide poole.
Talopuselämä kirjutab aga, et Saksa on juba nõus mõningateks järeleandmisteks.
6. juunil oli Arvopaperis uudis, et Moody's vähendas juba Saksa ja Austria pankade reitinguid.
9. juunil kirjutab Kauppalehti, et ka Soome AAA-reitng on ohus.
Hispaania tahab 100 miljardit eurot, mille ka saab.
Talouselämä annab edasi Soome analüütiku Soinivaara sõnumi, et sellise abiga laseb EU endale jalga. Nimelt luuakse jälle üks eelislaen, mis tähendab, et erainvestoritel on endisest olukorrast riskisem Hispaaniale laenu anda, sest võimaliku tagasimakse vähendamise puhul saavad erainvestorid eelnevast suurema kaotuse.


VIITED:

NYT: Kuhu liiguvad Kreekale antavad abilaenud
FT: EU plaanidest Hispaania panku päästa
Talouselämä: Graafikud Euroopa võlanõuete jaotumisest ja muutumisest.
Talouselämä euroblogi lingid Googles


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar