18 juuni 2012

Võlakriis 24. nädalal

11. kuni 17. juuni 2012

Enne, kui abistajad aru saavad, kust nad 100 miljardit Hispaaniale võtavad (WSJ), on turud juba eufooriast üle saanud ja lähevad allapoole (meie riiki ründava P.Krugmani blogi NYT-s).
CNBC kirjutab, et Soome võib tahta Hispaania pankadele EFSF-st raha andmiseks lisatagatisi.
Kreeka mässumeelne Alexis Tsipras kasutab Hispaania päästmist, öeldes, et probleemid pole ainult Kreekas, vaid on üleüldised.
Talouselämä on Krugmanist natuke maha jäänud ja kirjutab investorite optimismist Hispaania päästmise puhul.
Lähenevad Kreeka valimised tekitavad pingeid - Kreeka pankadest võetakse päevas välja miljard dollarit, Tsipras loob survet europoliitikutele, öeldes, et Kreeka lahkumine lõhuks euroala.
See Tsiprase väide on imelik - ilmselt mõjub see nõrganärvilistele poliitikutele, kuid tegelikult on see surve, et hiljem end läbirääkimistelaua taga kehtestada. Mis peaks siis juhtuma euroalaga, kui Kreeka lahkuks? Ilmselt tuleks raskusi võlausaldajatel, kes Kreekasse raha on matnud (nt. EKP), samuti peaks Kreeka pankade emapangad oma pankrotti läinud Kreeka tütarpangad bilansist maha kandma. See oleks ka peaaegu kõik. Euroala saaks aga positiivse näite, et suudab hakkama saada  peale ühe liikme lahkumist. See rahustaks turge tunduvalt ja stabiliseeriks valuutat.
Itaalia võlakirjamüük peale Hispaania päästmist näitab tulemust: 3-aastaste võlakirjade intress oli 5,3%, mis on kuu aja tagune + 1,3%. Tempo, millega kriis seal hoogu kogub, on meeletu. Selles olukorras pole muud, kui saata maailma positiivseid sõnumeid. Postimees.
Samas pannakse survet ka Kreekale, püüdes rõhutada, et olemasolevaid lepinguid ringi ei muudeta. Postimees.
Pühapäeval siis Kreekas valimised: võit läks Uuele Demokraatiale kardetud Syriza ees. Maailma lihtsameelseid läbis kergendustunne - ähvardas ju Syriza juba sõlmitud lepped üle vaadata. Postimees kirjutab, et ka Uus Demokraatia proovib seda.
Imeline ongi see optimismipuhang - iseenesest ju ei muutu Kreekas midagi (see ongi praegusel ajal juba positiivne uudis), jätkub samalaadne valitsemine ja ebaefektiivne riigi administreerimine.
Väga hästi võttis olukorra kokku lause Twitteris (@ianbremmer):
"Greece to World: Yes, We Can (Kick That Can)!!!"
See on sõnade mäng: Yes, We Can (Jah, me suudame!) on Obama valimisloosung, Kick The Can (Down The Road) on lause, mida viimaste aastate jooksul on inglisekeelne meedia kasutanud poliitikute poolt probleemide lahendamise asemel edasilükkamise kirjeldamisel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar