06 detsember 2011

Võlakriis 48. nädalal

28. november kuni 4. detsember 2011

Pea kogu nädala jooksul liikusid uudised, et Saksamaa ja Prantsusmaa on kokkuleppele jõudmas rangemate euroala rahandusreeglite osas. Arvatakse, et need võetakse arutlusele (vastu) järgmise nädala lõpus toimuval tippkohtumisel.
Iseenesest on selliste reeglite kehtestamine vajalik, samuti on turud nende suhtes positiivselt meelestatud, kuid on ka selge, et need ei lahenda juba tekkinud liiga suure võlgnevuse probleemi. Kindlasti tooks uudis selliste reeglite vastuvõtmisest (need vajaksid ka riigisiseseid heakskiite) vähemalt mingiks ajaks lisastabiilsust turgudele.

Kolmapäev tuli välja uudis, et maailma juhtivad riigipangad annavad läbi Euroopa Keskpanga Euroopa pankadele alates 5. detsembrist odavamat laenu. See lahendab põhiliselt Euroopa pankade teiste valuutade hankimise vajaduse, kuid euro hankimise osas olukord väga ei muutu - ikka ei usaldata pankade vahel laenu anda teistele, vaid pannakse raha kasvõi väiksema tootlusega EKP-sse hoiule. Lisaraha uudis võeti turgude poolt väga positiivselt vastu. Peab aga meeles pidama, et see ei lahenda probleemi ennast, leevendab vaid ajutiselt selle mõjusid pankadele.

Lisaks Saksamaa ja Prantsusmaa läbirääkimiste käigule, tundus ka, et Saksamaa pole enam nii aktiivselt vastu lisaraha turulepaiskamisele EKP poolt. Poliitilistel põhjustel nad sellele toetust avaldada ei saa, kuid ei olda enam ka nii häälekalt selle vastu. EKP juhtkond lubab hädas riikidele, et kui nad säästumeetmeid rakendavad (see tähendab hetkel siiski veel vaid jooksva puudujäägi vähendamist, mitte võlgnevuse vähendamist), siis toetatakse ka nende võlakirjade hindu.

NÄDALA VIITED:
REUTERS riigipankade rahaabist

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar