12 detsember 2011

Võlakriis 49. nädalal

5. kuni 11. detsember

Nädala esimene pool möödus Saksa-Prantsuse omavahelise eeltöö kuulujuttude mõjus. Turud eriti suuri muutusi ei teinud.

Neljapäeval tuli siis “suur pauk” EKP poolt. Kui meedia oli juba pikka aega rääkinud, et tuleb nn. “Big Bazooka”, ehk suur relv, mis pöörab võlakirjaturud ringi, siis nüüd ütles EKP, et massilist võlakirjade toetusostu turgudelt ei tule. See ei vasta EKP tegevuse regulatsioonidele. Öeldi välja ka, et ei kavatseta kasutada mingeid JOKK-skeeme, mille puhul tehniliselt oleks nagu regulatsiooni nõuded täidetud, kuid samas toimuks tegevus ikkagi reeglite mõtte vastaselt.

See uudis tuli välja hetkel, mil riigijuhid olid just alustamas oma kokkusaamist. Kui algul oli erinevaid arvamusi, miks EKP sellise avalduse tegi, siis nädala lõpus muutus valdavaks arvamus, et see oli surve riigijuhtidele, et võtta neilt lootused, et keegi teine tuleb väljastpoolt ja lahendab nende probleemid.

Riigijuhid jõudsidki mitmetele kokkulepetele. Üks, pikka aega oodatud, kuid nüüd lõpuks (loodetavasti mitte liiga hilja) sündinud lahendus tähendab, et eelarvepuudujäägi piirid viiakse sisse siseriiklikesse seadustesse. Lepiti ka kokku, et EFSF jätkab tegutsemist peale ESM-i alustamist (mida omakorda kiirendatakse) - samm, mida võis prognoosida juba ammu, kuid mida avalikult vähemalt meie poliitikud ei uskunud. Ei loobutud plaanist liigutada abiraha hädas euroriikidele IMF-i kaudu - seda teed pidi plaanitakse liigutada 150 miljardit eurot.
Kohtumise üheks suuremaks meediakajastust leidnud intriigiks oli Ühendkuningriikide vastuseis kavandatud tegevustele. Nende veto tõttu ei saagi plaanitud reforme rakendada EL-i institutsioonide raames, nagu algselt loodeti. See on iseenesest suur tagasilöök, sest ega neis kokku lepitud eelarve puudujääki piiravates regulatsioonides polnud ju midagi uut, uus oleks nende siseriiklikesse seadustesse sisse kirjutamine ja nende rikkumise eest järgnevad karistused. Kindlasti on sellealane tegevus piiratud väljapool EL-i raamistikku. Cameron tegi koju minnes küll näo, et ta kaitses UK sõltumatust (põhiliselt on räägitud City finantskeskuse tegevusvabadusest), kuid väga palju on kritiseerivaid hääli nii briti ärimeeste kui ka peaministri enda erakonna seest (koalitsioonipartnerist rääkimata).


NÄDALA VIITED:

Euroala riigijuhtide avaldus 9. detsember 2011.a.

BLOOMBERG prantsuse-briti suhetest Euroopa Liidus

Cameroni ja Sarkozy vastasseis

The Economisti analüüs briti ja EL-i suhetest

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar