20 veebruar 2012

Võlakriis 7. nädalal

13. kuni 19. veebruar 2012

Juba enne seda nädalat oli üleval jutt, et EKP peaks kuidagi ka osalema võlgade mahakandmisel koos erainvestoritega. Liikusid seisukohad, et EKP võiks loobuda sellest kasumiosast, mis tekiks arvestuslikult sellest, et EKP ostis võlakirjad turul odavamalt kui nende nominaalväärtus.

EKP võlakirjade vahetusega seoses on üles kerkinud mõiste CAC (collective action clause) - seda võiks tõlkida kollektiivse tegutsemise tingimusena. Selle punkti alusel tahavad poliitikud suruda kokkulepetesse ka neid võlakirjade omanikke, kes muidu kokkuleppega nõus pole. Oma võlakirjade vahetusega tahab EKP ennast sellest riskist vabastada - tulevikus ei puudutaks võlgade mahakirjutamised siis EKP-d (vähemalt CAC-tingimus). Kreeka üritab CAC-tingimust ka oma seadustes rakendada. Üldiselt alluvad Kreeka võlakirjad erinevate riikide seadustele ja hiljemalt praegu saavad võlausaldajad aru, et võlakiri ja võlakiri ei ole võrdsed. Seda just erinevatel võlakirjadel rakendatavate erinevate seaduste tõttu.

Lihtsas eesti keeles siis: selle asemel, et püüda võlga tagasi maksta, on asutud juriidilise trikitamise teele.

Üleval on veel soovid, et osa kahjumist kannaksid riikide keskpangad (mitte üllatavalt surub seda "lennukikandjaid" müüv Kreeka pankade emapankade kodumaa Prantsusmaa). Osad riigid nõuavad abi jagamist osadeks, millest osa puhul vaadataks, mida Kreekas tehakse peale kevadisi valimisi.


NÄDALA VIITED:
Bloomberg BW: EKP sammud võivad kahjustada teisi võlausaldajaid, samuti käivitada CDS-d
Bloomberg BW: Saksamaa tahab abi andmise ja võlakirjade vahetuse ühe otsusega teha.
Zerohedge CAC-teemal
Reuters CAC-st

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar