19 aprill 2012

Võlakriis 15. nädalal

9. kuni 15. aprill 2012

Nädal läheb käima juttudega Hispaania kohta. Nüüd on sellega liitunud ka meie põhjanaabrid. Talouselämä kirjutab.
Kui võtta turu liikumist lainetena (mida see ka kindlasti on), siis praegusel hetkel tundub, et Hispaania osas on kõik allapoole vajumas: tuleb negatiivset infot ja hinnanguid, kogu (ka tava)meedia kritiseerib Hispaaniat. Sellisel hetkel on selle riigi valitusel raske midagi teha, isegi, kui asju õigesti tehakse - Lõuna-Euroopas see kahjuks tavaliselt nii pole.
Arvopaperi kirjutab, et EKP tuleb tagasi võlakirjaturule.
Nädala keskel kirjutab Talouselämä viitega Financial Timesile, et Soros ütleb, et "Eurokriis on endisest tapvam". Sorose soovitustega majanduse osas ei saa alati nõustuda, kuid väide, et LTRO tegi olukorra veel halvemaks kogu eurole, on tal õigus.
Nädala keskel tõusevad ka Itaalia võlakirjade tootlused.
Eesti Ekspressis kirjutab Sulev Vedler ESM-i viimisest Riigikohtusse. Artiklist on lõpuni raske aru saada, kas ajakirjanik mõtleb tõesti igat lauset, mida kirjutab või on tegemist irooniaga. Ise tahaks uskuda seda teist.
Pragmatic Capitalism kirjutab Hispaaniast. Sealne suur probleem on, et paljud eelarvelised kulutused on kohalike omavalitsuste kohustuseks. See muudab keskvalitsuse võimalused kokkuhoiupoliitikat teha väiksemaks.

Nädal möödus ilma suurte sündmusteta, kuid näha on uute probleemide kerkimine. Kogu maailma tähelepanu tundub olevat suunatud Hispaaniale (vähem Itaaliale). Nende riikide poliitikute käitumine ei ole poliitikutele omaselt olukorra raskust arvestades piisav. Hea näide on E24-s toodud viide FT artiklile, milles tuuakse ära Sarkozy rünnakud sellesama väljaande suunas. Prantsusmaa presidendi arvates ei ole õige anglosaksi mudeli õigemaks pidamine. Ise kipuks küll pigem hr. Sarkozy'le vastu vaidlema: praegune võlakriis on väga ilmekalt näitamas Euroopa anglosaksi ja romaani osade erinevat hakkamasaamist probleemidega, millega see romaani osa (ka Kreeka võiks nii ajaloolise kui majandusliku seose tõttu sinna alla panna) pole küll hiilanud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar